Det är lätt att ta för givet att kläder till barn är säkra och att man som förälder kan känna sig trygg med att de är gjorda enligt konstens alla regler. Det finns säkerhetskrav som tillverkarna måste följa, och här kan du läsa mer om vilka regler som finns och varför de är viktiga.

Som förälder är det viktigt att tänka på barnsäkerhet och sätta in barnlås, klämskydd och halkskydd där det behövs. Det är även viktigt att känna till att barnets kläder i vissa fall kan bli farliga. Barnkläder som säljs på den svenska marknaden måste uppfylla särskilda säkerhetskrav både vad det gäller design, brandsäkerhet och kemikalier. Något som särskilt regleras vad det gäller barnkläder är designen på snoddar och dragband samt brandsäkerheten i nattplagg.

Vad kan man själv tänka på?

En av de största riskerna med barnkläder är att barnet fastnar i något, till exempel en luva eller ett snöre och därigenom riskerar att kvävas. Snören och dragband är förbjudna i överdelar och jackor till barn upp till sju års ålder. Luvor ska vara löstagbara så att de inte utgör någon risk om barnet fastnar. Vad det gäller kemikalier rekommenderas det att tvätta kläderna innan den första användningen. På så vis sköljs en del av kemikalierna ur. Tänk även på att detaljer i kläderna till lite större barn, såsom pärlor och dekorationer, kan lossna och bli en risk om små barn stoppar dem i munnen.