Att klä barnet rätt på våren och hösten kan vara svårt när vädret ständigt växlar mellan värme och kyla. Det ska vara enkelt, bekvämt och lagom varmt. Ofta rekommenderas lager på lager-principen som kan användas året runt. Varje lager av kläder har olika uppgifter genom att värma och isolera barnets kropp. Ett barn som kan ta av ett mellanlager slipper gå med öppen jacka. Dessa årstider väljer vi andra material eller tunnare plagg än på vintern.

Lager 1

Närmast kroppen väljer man ett underställ som transporterar bort fukt och värmer kroppen. Ett underställ av syntet håller värmen utan att bli för varmt. Undvik underställ av bomull riktigt kalla dagar eftersom det drar åt sig fukt och kyler ner barnet. Välj modell enligt barnets ålder och behov. Tröja och byxa kan kombineras eller användas var för sig. En heldress är lämpligt för mindre barn och lämnar inga glipor. För aktiva barn kan det vara skönt med enbart underställsbyxor om jackan är fodrad.

Lager 2

Utanpå understället finns ett värmande mellanlager. Lager två anpassas efter temperaturen. En fleecetröja, ullfrotté eller en tunn ylletröja fungerar bra. Blir det för varmt kan detta lager tas av. Varmare dagar kan även en bomullströja eller varmare skjorta fungera bra som lager 2.

Lager 3

Det yttersta lagret skyddar barnet mot väder. Det ska vara vattenavvisande och vindtätt. En skaljacka och skalbyxor eller skaloverall fungerar bra. Skaloveraller finns även för de allra minsta barnen. Ett litet barn som även har åkpåse behöver inte ha en heldress som lager 3, det viktigaste är att överkroppen och huvudet skyddas mot vinden.

Det är bra att påminnas om att vi ofta klär våra barn för varmt. Väldigt små barn blir lätt överhettade och svettiga i nacken trots att de ligger stilla. Viktigast är att de har mössa och vindtäta kläder. Även större barn är ofta klädda för varmt när de är aktiva och slänger gärna av sig jackan om lager 1 och 2 upplevs för varma. En skaljacka är vindtät utan att värma för mycket och kan vara bra för större och aktiva barn. Det är främst när barnen är stilla och vid regn och blåst som barnen blir nedkylda.

Läs mer hos 1177 Vårdguiden om hur vi klär barnen olika tider på året.