Sällan används regnkläderna så intensivt som under hösten och våren. Efter regn kommer lera, vilket de flesta familjer är väl medvetna om. Förskolan och skolan gör utflykter till skogen och barnen leker i parken och hoppar i vattenpölar. Det kan vara bra att ha två regnställ att byta mellan och ha ett av dem hemma. Aktiva barn behöver ett funktionellt regnställ som är bekvämt. Det finns fodrade regnställ för svalare väder, men det går lika bra att använda sommarens ofodrade regnställ om barnet får en varm tröja under.

Regnjacka

Regnjackan får gärna ha lite fler funktioner för att skydda barnet från kyla och regn, t.ex. en väl tilltagen huva med snörning som går att justera. Dragkedja istället för enbart knappar hindrar drag och fukt att ta sig in. Ärmslut med resår eller inre mudd kan vara bra för mindre barn. Halsen får gärna vara hög och gå att knäppa. Vissa regnjackor har även snörning längst ner runt höften. Eventuella fickor får gärna ha lock eller vattentät dragkedja. Regnjackor för större barn kan ha ventilationsluckor.

Regnbyxor

Regnbyxor finns i olika modeller och bör anpassas efter barnets ålder och behov. Mindre barn bör ha hängslen samt fotband som förhindrar byxbenen att åka upp över stöveln. Under höst och vår är det lämpligt att välja regnbyxor med hög midja om barnet kommer leka utan jacka varmare dagar. Större barn bör ha snörning i midjan och justerbart benslut runt stöveln. Större barn kan även uppskatta att regnbyxorna har fickor och dessa får gärna ha någon form av knäppning.

Regnhatt

Regnhatt eller sydväst är en gammal klassiker och är bra för barn som inte är bekväma i huva. Vid användning av regnhatt är det bra om regnjackans huva går att knäppa loss så att vatten inte samlas i huvan och leds vidare innanför jackan. Regnhattar kan vara fodrade, men en ofodrad kan användas på sommaren också och kan användas med en tunn mössa kalla dagar. Vid val av regnhatt är designen av brättet viktigt då det ska vara betydligt längre bak i nacken för att förhindra att vatten rinner innanför kragen. Vissa regnhattar har öronlappar och snörning under hakan.

Regnvantar

Regnvantar är bra för förskolebarn som gärna leker där det blir blött och lerigt. Regnvantar är oftast tumvantar av galon. De ska gärna ha långa vrister med knäppning för att hindra glapp mellan vante och jacka. Vantarna kan användas innanför regnjackan och ibland utanpå. Regnvantar finns både som fodrade och ofodrade. Ofodrade regnvantar bör ha plats för ett par tunna vantar innanför. Många mindre barn som har svårt att hantera regnvantarna drar dem gärna av sig och leker hellre utan vantar.

Jämför regnkläder med Bäst i test – Regnkläder: 5 modeller i test. Läs också Göteborgs-Postens konsumenttest av vantar.