När hösten börjar bli kylig och vintern övergår i vår behöver barnen hjälp att hålla värmen. Mössa, vantar och halsduk behövs till alla barn oavsett ålder. Aktiva barn får bättre cirkulation i händer och fötter vilket gör att de lättare håller sig varma. Barn som är stilla fryser lätt och har större behov av mössa och vantar.

Mössa

Vid valet av mössa är det bra att utgå från barnets ålder och aktivitet. Små barn behöver en varmfodrad mössa av mellanvariant som gärna får vara vindtät med öronlappar och knäppe under hakan. Lite större barn kan klara sig med stickade mössor, men kan med fördel ha vindtätt och öronlappar de också. Aktiva barn blir lätt svettiga och trivs bäst i en tunnare mössa som andas. Fördelen med en mössa är att den värmer hela huvudet, till skillnad från ett pannband eller en buff som främst värmer öron, tinningar och nacke. Ett barn med mössa behöver inte lika varma kläder eftersom en större del av värmen stannar kvar i kroppen. De flesta barn föredrar mössa framför jackans huva eftersom huvan lätt stör och åker av. Äldre barn avgör bäst själva vad de föredrar och kan justera sin klädsel efter behov.

Vantar

Mindre barn kan med fördel använda tumvantar och kyligare dagar får de gärna vara lätt fodrade eller vindtäta. Större barn vill gärna använda sina händer mer och kan ha nytta av både tumvantar och fingervantar beroende på situation. Händerna håller generellt värmen bättre i fodrade tumvantar, men det är smidigare med tunna fingervantar vid lek. Vissa fingervantar har halkskydd i form av gummi på handflatan, vilket kan vara bra till barn som klättrar och behöver ha ett bra grepp under leken.

Halsduk eller krage

Barnens hals förlorar mycket värme vilket är bra om barnen är aktiva i varma kläder, men mindre bra när de är stilla och frusna. Mindre barn bör använda en stickad krage som dras över huvudet och inte riskerar att bli för tight runt halsen. Kragen är enkel att ta på och av utan att behöva ta av hela jackan. Halsduk lämpar sig bättre för större barn som själva kan justera halsduken runt halsen. Under höst och vår kan en krage i ull vara för varm, så ha gärna en svalare variant dessa perioder. Även en buff går att använda i samma syfte. Varmare dagar kan det räcka med en polotröja med tunn krage.

Hos Barnstorlekar.se hittar ni en guide för mössor.