Valet av skor under höst och vår är inte helt enkelt. När det är snö och minusgrader fungerar vinterskorna bra, men så snart plusgraderna kommer blir det lätt varmt för barnens fötter.

Gummistövlar

Gummistövlar blir lätt kalla och fuktiga eftersom de inte tillåter luften att cirkulera. En fodrad gummistövel isolerar barnets fot och kan med fördel kombineras med tunna yllestrumpor. Ofodrade gummistövlar får gärna kompletteras med en reflekterande innersula med ull och yllestrumpor. Stövlarna får gärna ha grov sula för att ger barnet ett bra grepp på fuktiga och leriga underlag. Vissa gummistövlar har en krage med snörning runt benet vilket hindrar vind, regn och snö från att komma in i stöveln. Små barn får gärna ha lättare stövlar så blir de smidigare att gå i.

Vattenavvisande sneakers eller lättare kängor

De flesta barn är utomhus mycket och en bra sko gör det roligare. En rejälare sneaker med hög vrist och vattenavvisande yttermaterial fungerar bra vid olika typer av aktivitet. Även lättare kängor kan fungera för de mindre aktiva barnen. Skorna ska stå emot smuts och lättare fukt och ge ett bra grepp om underlaget. För större barn är det en fördel om de själva kan ta på sig skorna.

Testfakta skriver om Vårens Bästa Barnstövlar 2018.

Läs testet av gore tex-skor hos Utebarn.se för mer information.