Den svenska vintern ställer stora krav på barnens ytterkläder. Låga temperaturer och blåst innebär att kläderna behöver vara både vindtäta och isolerade. Vilka ytterkläder barnet behöver under vintern beror till största del på var i landet ni bor och vilka situationer de kommer att användas i. Generellt har små barn overall och större barn en fodrad jacka och täckbyxa. Fördelen med täckbyxor är att de går att torka samtidigt som jackan kan användas separat. För små barn kan det vara värt att ha en extra set ytterkläder när overallen blivit blöt. För barn i vagnens åkpåse kan det räcka med en jacka milda vinterdagar. Se till att det finns reflexer på alla ytterkläder.

Fodrad jacka eller skaljacka

Skaljackan fungerar även bra under milda vintrar förutsatt att barnet kläs korrekt i lager under. En varmfodrad jacka är bra vid kallare temperaturer och för barn som inte uppskattar att kläs på i flera lager.

Täckbyxor eller överdragsbyxor

Täckbyxan är ofta varmfodrad medan överdragsbyxor kan vara tunt fodrade eller ofodrade. Vilken byxa som är lämplig avgörs av barnets ålder och aktivitetsnivå. Små barn bör ha hängslen och hög midja på sina täckbyxor för att undvika glapp under jackan. Fotband under skorna hindrar byxbenen från att halka upp. Större barn brukar föredra spännen i midjan och runt vristerna. Även större barn som är väldigt aktiva kan ha nytta av byxor med hängslen och hög midja.

Overall

Till små barn passar ofta en overall bäst då den är enkel att ta på. Barn som leker ute i snön använder ofta hela kroppen i leken med pulka, snöänglar och snöbollskrig. Att overallen är heltäckande förebygger glapp runt midjan där vind och snö kan komma in. Nackdelen är att hela overallen måste torkas om benen blivit blöta.

Läs mer om barnoveraller i Bäst i Test från 2018. Hitta rätt Barnstorlek här.