Skorna är viktiga på vintern eftersom de ska hålla barnets fötter varma och torra med stadigt grepp om snö och is. Det är en fördel om barnet kan ta på och av sina skor själv. Oavsett vilken typ av vintersko barnet har är det bra att tänka på vissa egenskaper när ni väljer.

Grov sula

En grov sula klarar både snö, is och slask bättre än en småräfflad sula. Grus som fastnar i sulan fungerar som isdubbar och minskar risken att halka. En grov sula ger också en tjockare isolering under foten.

Fodrad sko

Det är bra att ha någon form av foder i skorna för att isolera foten. Riktigt bra är en skinnsko med ullfoder, men idag finns flera material som är utvecklade för kalla temperaturer. Många billiga syntetfoder kan vara mysigt men håller inte värmen.

Hög vrist

En hög vrist på skon ger stadga vid halt underlag. Det förebygger att snö kommer in i skon. Foten hålls också varmare.

Utrymme

Att ha luft i skon och utrymme att vicka på tårna är viktigt för att upprätthålla cirkulationen i foten och lagra värmen. Det får gärna finnas plats för en yllestrumpa.

Hos tidningen MAMA kan du läsa om hur du väljer rätt vinterskor. Hos Vi Med Barn kan du läsa om hur barnets fötter hålls varma.