Även om vi inte vill tänka på regn när sommaren kommer så är det ändå dags att se över barnets regnkläder. Vårens regnkläder har kanske varit fodrade och behöver bytas ut mot ett svalare set. Regnbyxorna från förskolan och skolan är kanske utslitna och stövlarna urvuxna. Regnkläder ska precis som andra kläder vara i rätt storlek för att barnet ska känna sig bekvämt i rörelser och lek.

Regnhatt eller paraply

Många barn tycker inte om att få vatten i ansiktet. Regnjackor har ofta en huva, men modellen varierar och vissa huvor täcker inte pannan och glider lätt bak. De flesta barn leker bättre i en regnhatt och en klassisk sydväst finns fortfarande att köpa till barn. En regnhatt har ofta band att knyta under hakan och brättet är längre i nacken för att hindra att vattnet rinner innanför jackan. Större barn som kan hantera ett paraply kan tycka att det är roligt, men en bra huva eller regnhatt är bra att ha till hands.

Regnjacka och regnbyxor

Ofodrade regnkläder är skönt att ha för barn som fortfarande uppskattar att leka utomhus eller göra utflykter. Även större barn bör ha en bra regnjacka. Regnbyxor finns i olika modeller och den största skillnaden är hur högt byxan når i midjan. Vissa modeller har knäppning i midjan och de flesta har både hängslen och fotband. På sommaren kan det snabbt bli varmt med regnkläder, så det kan vara bra att välja en lägre modell på byxorna om barnet ska ha regnjackan på sig samtidigt. Det finns även regnbyxor utan hängslen och fotband som lämpar sig främst för större barn. Regnjackan ska ha dragkedja istället för enbart knappar.

Gummistövlar

En lätt och ofodrad gummistövel kommer behövas regniga dagar och i skogen. Gummistövlar finns med olika grov sula och olika vikt. Välj stövlar enligt barnets behov.

Läs om de bästa modellerna av gummistövlar hos Bäst i test från 2019.