När våren övergår i sommar blir solen också starkare. Många av oss längtar så mycket efter solens värme att vi lätt glömmer att skydda oss mot de skadliga UV-strålarna. Barns hud är extra känslig eftersom den är tunn och innehåller mindre melatonin. Att tidigt investera i en solhatt eller solkeps är därför viktigt. Olika modeller ger olika bra skydd, så det kan vara värt att läsa på innan köpet. Fundera på hur ditt barn vistas i solen och vilka äventyr ni ska ut på i sommar.

Hattens och kepsens funktion

Hattens och kepsens syfte är att skydda barnet mot överhettning och skadlig solstrålning. En keps skyddar hjässan och ögonen från stark sol, men lämnar nacke, öron och kinder utsatta. En hatt med bredare brätte täcker flera sidor av barnets huvud. Det finns specialdesignade solkepsar och solhattar som täcker bättre.

Välj material enligt behov

Även materialet skiljer sig åt. Många hattar och kepsar är tillverkade av bomull eller syntetmaterial som båda ger ett ganska bra skydd. Det finns även material som innehåller UV-skydd och några av dessa solhattar och solkepsar är extra tunna för att släppa igenom värme från barnets huvud. Det är bra om solhatten går att tvätta i maskin och den får gärna tåla slitaget från sol och saltvatten. Syntetiska material torkar fortare när de blivit blöta än material i bomull. Oavsett vad barnet har på huvudet minskas risken för solsting då skuggan från hatten hjälper huvudet att hålla sig svalare. Det är alltså bättre att ta det som finns hemma än att låta bli när barnet vistas i solen.

Olika modeller

Det finns modeller av solkepsar som har ett längre skynke över nacken och öronen. Dessa är särskilt bra för barn som gärna leker på marken med framåtböjt huvud där nacken lätt exponeras. På vissa solkepsar går skynket dessutom att vika upp och fästa när det inte behövs. Många solhattar har ett band som går att knyta under hakan. Det hindrar hatten från att flyga av i vinden eller trilla av när barnet drar i hatten. Många barn lär sig dock fort att ta av hatten trots snörningen.

Om barnet lyckas ha på sig hatten den första stunden vänjer de sig fort och glömmer bort den. Ett barn som hela tiden drar av sig hatten kan behöva distraheras med något annat en stund. Det kan också vara bra att köpa två olika modeller. För att barnet ska vilja använda sin hatt eller keps kan det vara bra att låta de större barnen vara med och välja ut en de tycker om. Blir hatten eller kepsen lätt smutsig kan det vara bra att köpa en finare och en för lek.

Här kan ni hitta en guide för att hitta rätt Barnstorlek i hatten.

Barnhälsovårdens Rikshandbok har mycket bra information om barn och sol.