När vi ser över barnens garderob eller packar för semestern är det lätt att glömma vad som behövs på sommaren. Även om vi drömmer om varma sommardagar är det bra att packa med vindtätt och varmt också. Sommaren upplevs inte lika varm efter flera timmars bad, i blåsigt väder eller sena kvällar. Barn som har någon form av solskydd eller bra skugga har lättare att temperaturreglera kroppen om de är utan kläder. Riktigt varma dagar kan kläderna eller solhatten fuktas eller blötas ner för att få en avkylande effekt.

Kläder för svala dagar

Strumpor att ha i sneakers eller sandaler. Tunna långbyxor, tights eller strumpbyxor. Långärmad t-shirt och en tunn varm tröja. Skalkläder i form av en vindtät jacka och eventuellt byxor. Tunn mössa för mindre barn. Även större barn kan ha användning av en buff eller liknande på sjön eller blåsiga dagar. En torr handduk kan fungera som filt. Att klä sig lager på lager fungerar fint även på sommaren.

Kläder för varma dagar

Shorts eller korta tights som är bekväma att röra sig i. Kjol eller klänning av tunt tyg i lös modell. T-shirts och skjortor i ljusa färger är svalare. Linne och annat kortärmat bör kompletteras med solkräm utomhus.

Hos 1177 Vårdguiden kan man få tips om hur barnet kläs på rätt sätt.