Underställ, termotröja och långkalsonger är olika benämningar på ungefär samma sak. Det viktigaste är vilket material vi väljer. Underställets främsta funktion är att leda bort fukt och värma kroppen. Olika material är olika bra på dessa funktioner och därför lönar det sig att välja underställ enligt barnets behov. Underställ finns att köpa som separat tröja och byxa, strumpbyxa och body eller som heldress. Anpassa modellen efter barnets ålder och behov. Det går bra att kombinera en byxa i ull och en tröja i syntet om det passar barnet bättre. Kom ihåg att strumporna kan behöva inkluderas i begreppet underställ om barnet har gummistövlar.

Olika material

Ull är i särklass varmast och håller värmen även när den blir fuktig vid fysisk aktivitet. Syntet värmer också bra. Bomull tar lätt upp fukt och kan upplevas nedkylande kalla dagar. Underställ av bomull bör därför endast användas vid varmare väder. Andra plagg som kan fungera som tillfälliga underställ är strumpbyxor, tights och leggings. Många träningskläder av syntet kan också fungera som underställ vid behov.

Hos Barnnet.se kan du läsa om olika köpguider för barnkläder. Där finns bland annat Friluftsfrämjandets test av underställ för barn.