Vintern är den tid då vi omges av blöta och udda par av vantar och mössor. Det är extra viktigt att ha bra kläder när kylan är bitande kall.

Mössa

En bra vintermössa är varmfodrad och vindtät med öronlappar och band under hakan. De värmer bäst och skyddar även kinderna. Välj gärna skinn och ull för varmare isolering.

Halsduk

Barnens hals förlorar mycket värme. Mindre barn bör använda en stickad krage som dras över huvudet och inte riskerar att bli för tight runt halsen. Halsduk lämpar sig bättre för större barn som själva kan justera halsduken. Under vintern är en krage av ull det varmaste, men även andra material fungerar milda dagar.

Vantar

Mindre barn bör använda fodrade och vindtäta tumvantar. Större barn vill gärna använda sina händer mer och kan ha nytta av både tumvantar och fingervantar beroende på situation. Det går bra att ha tunna fingervantar i ett par större tumvantar. Fodrade fingervantar passar bättre för större barn.

Balaklava

Balaklava kallas också för rånarluva och är en kombination av mössa och polokrage som lämnar ansiktet bart. Dessa är mycket bra för små barn kalla vintrar. Välja gärna en balaklava i ull. Kombineras med en vindtät mössa eller under hjälm.

Läs testet av vinterhandskar för barn hos Test.se från 2019.