Sommaren ställer stora krav på våra skor när vi vistas mycket utomhus i vått och torrt. Vädret växlar ständigt mellan regn och sol. Vi promenerar i stan, besöker stranden och plockar bär i skogen. Större barn är mer aktiva än små barn och ställs inför större variation i sina aktiviteter. Många barn vill vara barfota på sommaren och riskerar då att göra sig illa på vassa föremål. Andra barn tycker det är obehagligt att vara barfota och har behov av svala och vattentåliga sandaler. Oavsett behov är det värt att se över skorna och komplettera med det som saknas.

Välj modell enligt behov

Vid valet av skor är det bra att fundera på vilka behov ert barn har och vilka situationer ni kommer uppleva i sommar. Det lilla barnet klarar sig ofta med ett par svalare tygskor eller sandaler samt ett par gummistövlar. Större barn kan även ha behov av badskor och några grövre skor för aktiv lek och sport. Att ha flera olika par att byta mellan gör aktiviteterna roligare och ett par kan alltid stå på tork. Välj gärna tåliga skor som klarar mycket smuts. Ett barn som får bli smutsigt och blött har ofta roligare lek.

Välj svala skor för varma fötter

Sandaler har öppningar där värme och luft kan cirkulera. Tillsammans med ett par strumpor fungerar de även svalare dagar. Skor täckta med nät, så kallad mesh, bidrar också till att luft och värme kan cirkulera. Tyvärr kommer även regn in genom nätet, men skorna torkar snabbare när luften kan cirkulera. Gymnastikskor och sneakers finns ofta i modeller med nät eftersom fötterna lätt blir överhettade av aktivitet på sommaren.

Badskor och badsockor

Badskor kan vara en bra investering för familjer som kommer vistas mycket på stranden. Badskorna tål vatten och torkar fort. Sulan är ofta lite mjukare än andra skor och ger barnets fot ett bättre grepp om hala stenar och bryggor. Skorna skyddar också mot vassa föremål och brännhet sand, vilket är särskilt bra på stranden. Badskor är även bra för barn som gärna leker med vatten i trädgården eller vid poolen. Bra badskor ger ett säkert grepp och faller inte av barnets fot i vattnet. Badskor ger ett bättre solskydd än solkräm då krämen lätt skavs bort vid aktivitet. Det finns även badsockor med UV-skydd och tunnare sula vilka lämpar sig bättre för poolen.

Läs Trygghansas allmänna tips om att välja skor till barn och att badskor förebygger fotsvamp i badhus.