Under hösten och våren ställs lite högre krav på barnens ytterkläder. Vädret växlar ständigt mellan sol, regn och snö. Varma dagar ersätts av vinterkyla. För många familjer är det här en period av leriga ytterkläder som åker in och ut ur torkskåpen. Vi står i hallen på morgonen och undrar vilken jacka vi ska välja och hoppas att barnet inte svettas eller fryser. Denna period är tunna ytterkläder ett bra val i kombination med en eller två tunnare tröjor. Se till att det finns reflexer på alla ytterkläder.

Skalbyxor och överdragsbyxor

Överdragsbyxor är inte fodrade som täckbyxor och inte vattentäta som regnbyxor. Överdragsbyxor skyddar mot lätta förändringar i väder och håller den inre byxan torr och ren. De saknar ofta hängslen och fotband. Skalbyxor är en tunnare överdragsbyxa av funktionstyp, men ibland omnämns de som samma sak.

Skaljacka eller fodrad jacka

Skaljackan är ofodrad med ett visst skydd mot vind och regn. Skaljackan är utformad för att klä sig i flera lager och kombineras med fördel tillsammans med tunnare tröjor vid kyligare temperaturer. Rätt använd fungerar skaljackan hela hösten och våren utan att barnet blir för varmt eller kallt. En fodrad jacka är varmare och svårare att anpassa till varmare dagar. En tunn långärmad t-shirt kan räcka under en fodrad jacka, men den ska fortfarande ha utrymme för en tröja.

Overall

Små barn kan ha overall både vår, vinter och höst. De är smidiga att ta på och bekväma för barnet. Det är bra att använda en tunn ofodrad skaloverall och komplettera med en åkpåse eller en varm kofta. Kallare dagar fungerar vinteroverallen utan åkpåsen.

Läs mer om overaller i Bäst i test och

fler tips finns hos 1177 Vårdguiden.